Top

Filmmel, színdarabbal emlékeznek ’56-ra

Koszorúzással, emlékműsorral és filmvetítéssel tiszteleg az 1956-os forradalom 55. évfordulója előtt Csongrád Megye Önkormányzata és a Rendezvényház Nonprofit Kft. közös megemlékezésében, november 4-én.

Délután négy órakor a Rákóczi téren kezdődik a megemlékezés, ahol Magyar Anna országgyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke mond köszöntőt, majd Zakar Péter történész idézi fel beszédében 1956 szellemiségét, mondanivalóját. A beszédet követően megkoszorúzzák Nagy Imre szobrát.

Öt órától a Magyar Pieta 1956 szobránál folytatódik az esemény, ahol Koltay Gábor A magyarok vére – Hommage a 1956 című színpadi játékát tekinthetjük meg, mely a Kormorán zenei kíséretével repít vissza a forradalom idejébe. A színpadi játék versek, levél és prózarészletek, korabeli hangfelvételek, filmbejátszások és egyéb dokumentumok felhasználásával az ’56-os magyarság hősiességét, reményeit, életérzését fogalmazza meg. A műsort követően a Dómban emlékező szentmisét tart Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére.

Fél nyolctól a belvárosi moziban megnézhetjük Koltay Gábor másik, e témához köthető filmjét, A szabadság ára című mozit is. A vetítésen a rendező mellett a főszereplő Duray Miklós is jelen lesz, aki személyesen is átélte 1956 eseményeit.

A szervezők kérik, hogy a megemlékezésre mindenki hozzon magával egy gyertyát vagy egy szál virágot.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 50.19.135.67 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére
Bottom