Top

Alpolgármesterek helyett tanácsnokok Szegeden

Fotó: Gémes Sándor

kozgyules1Szeged város politikai történései a választást követően az országos érdeklődés középpontjába kerültek. Ennek oka az új városirányítási rendszerben keresendő: a megválasztott polgármesternek, Botka Lászlónak (MSZP) nincs közgyűlési többsége, a legnagyobb frakciót kiállító Fidesz-KDNP pedig új szervezeti és működési szabályzatot fogadtatott el az október végi közgyűlésen.

Botka László szocialista polgármester országos médiahadjáratba kezdett a szegedi jobboldallal szemben. Számos baloldali sajtótermékben fejtette ki: a Fidesz-KDNP ellehetetleníti a város működését, mert nem működik vele együtt. Egyebek mellett azt kifogásolta, hogy csak egy alpolgármestert szavaztak meg neki az általa javasolt négy helyett.
A Fidesz-KDNP új szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) fogadtatott el a közgyűléssel, melynek értelmében kilenc állandó bizottságot és egy ideiglenes bizottságot állítanak föl – utóbbi 2002 őszétől tekinti át az önkormányzati intézmények és cégek, valamint a polgármesteri hivatal működésének jogi és gazdasági célszerűségét. Választanak továbbá négy – gazdasági, városüzemeltetési, humán közszolgáltatási, valamint városfejlesztési és külügyi – tanácsnokot, akik fontos önkormányzati szakterületeket felügyelnek, s javaslattételi joguk is lesz egyebek mellett. Az új szmsz időkorlátok közé szorítja a polgármester közgyűlési megszólalásait is.
kozgyules2A változások hátteréről Póda Jenő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő beszélt a Déli Szónak.
„Kitűzött céljaink, illetve munkánk keretei a következőképpen foglalhatóak össze röviden: az egyik, hogy felelősséget vállalunk a város működtethetőségéért és érdekei képviseletéért. Megszavaztunk egy szocialista alpolgármestert, és így az önkormányzat működése biztosított. Ezt nem azért tettük, mert egyetértettünk az elmúlt nyolc év munkájával és szocialista stílusával, hanem a város működőképessége érdekében. A másik, hogy átlátható viszonyokat szeretnénk teremteni. Ez az elmúlt nyolc esztendőben nem volt így” – fejtette ki a politikus.
Póda Jenő szerint éppen ezen megfontolások alapján készítették el az új szmsz-t. „Ennek része a tanácsnoki rendszer, mivel az önkormányzati törvény alapján a tanácsnokoknak lehetőségük van felügyelni bizonyos önkormányzati területeket. Így betekinthetünk olyan dokumentumokba is, amit eddig – bizonyára nem véletlenül – elzártak előlünk. Ennek a célnak felel meg az is, hogy egy új, ideiglenes átadás-átvételi bizottságot hoztunk létre. Ebben a testületben nem politikusok fognak dönteni pénzügyi, jogi és célszerűségi kérdésekről, hanem szakértők végzik majd ezt a munkát a bizottság felkérésére. Könyvvizsgálókat, revizorokat, kontrolling területen dolgozó szakembereket, jogászokat, informatikusokat bízunk meg, ők fognak majd a vitatott kérdésekben mindent átvilágítani, és rendszeresen jelentéseket tesznek a bizottságnak, illetve az a közgyűlésnek. A harmadik fontos elem pedig egy olyan új bizottsági rendszer és összetétel létrehozása, amely személyi, szervezeti és jogi garanciákon keresztül sokkal hatékonyabban teszi átláthatóvá a város pénzügyi, vagyonkezelési és működési dolgait” – mondta a városatya.
Hozzátette: a közgyűlés kér együttműködést Botka Lászlótól. „Téves és nem igaz Botka Lászlónak az a sajtóban sugallt kifejezése, hogy patthelyzet lenne Szeged város irányításában. A városvezetés központja a közgyűlési többség, és nem a polgármester, bármennyit szerepeljen is. A többség meghozza a döntéseket szavazataival, a polgármester pedig végrehajtja és képviseli azokat. Az önkormányzati többségnek van polgármestere, és nem a polgármesternek közgyűlése. A legnagyobb frakció a Fidesz-KDNP-é, így nekünk a legjobb az esélyünk a közgyűlési többség biztosítására. Választóinknak tett ígéretünket, hogy végrehajtjuk programunkat, be szeretnénk tartani, és mivel erre a programra szavaztak a legtöbben, mi kérhetjük, mi kérjük a polgármester együttműködését” – fejezte be.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 5 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.226.146.15 IP címről szól hozzá.

 • 5. Reagan hozzászólt ekkor: 2014. február 22., szombat, 5:53 du.
  Válaszolok

  It seems to me that this site doesnt download in a Motorola Droid. Are other folks having the same issue? I enjoy this website and dont want to have to skip it when Im gone from my computer.

 • 4. Kylie hozzászólt ekkor: 2014. március 27., csütörtök, 10:36 de.
  Válaszolok

  I hope your knowledge gets spread around so more people can see what the major obstacles are in this problem.

 • 3. Brianna hozzászólt ekkor: 2014. március 28., péntek, 10:08 du.
  Válaszolok

  Wohh precisely what I was looking for, thanks for posting.

 • 2. Bailey hozzászólt ekkor: 2014. április 5., szombat, 9:52 de.
  Válaszolok

  Thanks for the weblog loaded with so numerous details. Stopping by your weblog helped me to get what I was seeking for.

 • 1. Aaliyah hozzászólt ekkor: 2014. június 23., hétfő, 6:50 du.
  Válaszolok

  I’m very happy to read this. This is the kind of info that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

Ugrás az oldal tetejére
Bottom