Top

Alpolgármesterek helyett tanácsnokok Szegeden

Fotó: Gémes Sándor

kozgyules1Szeged város politikai történései a választást követően az országos érdeklődés középpontjába kerültek. Ennek oka az új városirányítási rendszerben keresendő: a megválasztott polgármesternek, Botka Lászlónak (MSZP) nincs közgyűlési többsége, a legnagyobb frakciót kiállító Fidesz-KDNP pedig új szervezeti és működési szabályzatot fogadtatott el az október végi közgyűlésen.

Botka László szocialista polgármester országos médiahadjáratba kezdett a szegedi jobboldallal szemben. Számos baloldali sajtótermékben fejtette ki: a Fidesz-KDNP ellehetetleníti a város működését, mert nem működik vele együtt. Egyebek mellett azt kifogásolta, hogy csak egy alpolgármestert szavaztak meg neki az általa javasolt négy helyett.
A Fidesz-KDNP új szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) fogadtatott el a közgyűléssel, melynek értelmében kilenc állandó bizottságot és egy ideiglenes bizottságot állítanak föl – utóbbi 2002 őszétől tekinti át az önkormányzati intézmények és cégek, valamint a polgármesteri hivatal működésének jogi és gazdasági célszerűségét. Választanak továbbá négy – gazdasági, városüzemeltetési, humán közszolgáltatási, valamint városfejlesztési és külügyi – tanácsnokot, akik fontos önkormányzati szakterületeket felügyelnek, s javaslattételi joguk is lesz egyebek mellett. Az új szmsz időkorlátok közé szorítja a polgármester közgyűlési megszólalásait is.
kozgyules2A változások hátteréről Póda Jenő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő beszélt a Déli Szónak.
„Kitűzött céljaink, illetve munkánk keretei a következőképpen foglalhatóak össze röviden: az egyik, hogy felelősséget vállalunk a város működtethetőségéért és érdekei képviseletéért. Megszavaztunk egy szocialista alpolgármestert, és így az önkormányzat működése biztosított. Ezt nem azért tettük, mert egyetértettünk az elmúlt nyolc év munkájával és szocialista stílusával, hanem a város működőképessége érdekében. A másik, hogy átlátható viszonyokat szeretnénk teremteni. Ez az elmúlt nyolc esztendőben nem volt így” – fejtette ki a politikus.
Póda Jenő szerint éppen ezen megfontolások alapján készítették el az új szmsz-t. „Ennek része a tanácsnoki rendszer, mivel az önkormányzati törvény alapján a tanácsnokoknak lehetőségük van felügyelni bizonyos önkormányzati területeket. Így betekinthetünk olyan dokumentumokba is, amit eddig – bizonyára nem véletlenül – elzártak előlünk. Ennek a célnak felel meg az is, hogy egy új, ideiglenes átadás-átvételi bizottságot hoztunk létre. Ebben a testületben nem politikusok fognak dönteni pénzügyi, jogi és célszerűségi kérdésekről, hanem szakértők végzik majd ezt a munkát a bizottság felkérésére. Könyvvizsgálókat, revizorokat, kontrolling területen dolgozó szakembereket, jogászokat, informatikusokat bízunk meg, ők fognak majd a vitatott kérdésekben mindent átvilágítani, és rendszeresen jelentéseket tesznek a bizottságnak, illetve az a közgyűlésnek. A harmadik fontos elem pedig egy olyan új bizottsági rendszer és összetétel létrehozása, amely személyi, szervezeti és jogi garanciákon keresztül sokkal hatékonyabban teszi átláthatóvá a város pénzügyi, vagyonkezelési és működési dolgait” – mondta a városatya.
Hozzátette: a közgyűlés kér együttműködést Botka Lászlótól. „Téves és nem igaz Botka Lászlónak az a sajtóban sugallt kifejezése, hogy patthelyzet lenne Szeged város irányításában. A városvezetés központja a közgyűlési többség, és nem a polgármester, bármennyit szerepeljen is. A többség meghozza a döntéseket szavazataival, a polgármester pedig végrehajtja és képviseli azokat. Az önkormányzati többségnek van polgármestere, és nem a polgármesternek közgyűlése. A legnagyobb frakció a Fidesz-KDNP-é, így nekünk a legjobb az esélyünk a közgyűlési többség biztosítására. Választóinknak tett ígéretünket, hogy végrehajtjuk programunkat, be szeretnénk tartani, és mivel erre a programra szavaztak a legtöbben, mi kérhetjük, mi kérjük a polgármester együttműködését” – fejezte be.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 4 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.242.249.240 IP címről szól hozzá.

 • 4. Reagan hozzászólt ekkor: 2014. február 22., szombat, 5:53 du.
  Válaszolok

  It seems to me that this site doesnt download in a Motorola Droid. Are other folks having the same issue? I enjoy this website and dont want to have to skip it when Im gone from my computer.

 • 3. Kylie hozzászólt ekkor: 2014. március 27., csütörtök, 10:36 de.
  Válaszolok

  I hope your knowledge gets spread around so more people can see what the major obstacles are in this problem.

 • 2. Brianna hozzászólt ekkor: 2014. március 28., péntek, 10:08 du.
  Válaszolok

  Wohh precisely what I was looking for, thanks for posting.

 • 1. Bailey hozzászólt ekkor: 2014. április 5., szombat, 9:52 de.
  Válaszolok

  Thanks for the weblog loaded with so numerous details. Stopping by your weblog helped me to get what I was seeking for.

Ugrás az oldal tetejére
Bottom